KOS2003 Kokk og servitør Vg2

Slik gjennomføres tverrfaglig praktisk eksamen LK20 i kokk- og servitørfaget.

Forberedelsestid

48 timer før eksamen

Dag 1: Obligatorisk oppmøte på skole/prøvested for utdeling av oppgave og veiledning.  
Dag 2: Hjemme eller skole/prøvested etter lokal tilpasning. Veileder er tilgjengelig etter egen plan.

Eksamenstid

Inntil 5 timer

Spesielt for privatister

Disse punktene gjelder bare for privatister:

  • Veileder er ikke tilgjengelig under forberedelsen.
  • Dag 2 av forberedelsen har kandidaten mulighet til å bli kjent med lokaler, maskiner og utstyr, etter nærmere avtale med skolen/sensor.
  • Lokale tilpasninger kan forekomme. Ta kontakt med din eksamensskole for nærmere informasjon.

Forberedelsesdel

Dag 1: Obligatorisk oppmøte på skole/prøvested

  • Kandidaten får utlevert oppgaven og skal sette opp meny med allergenmerking og gi skriftlig begrunnelse for valgene. 
  • Kandidaten skal finne oppskrifter ut fra råvarelisten, og levere inn sin råvareliste til veilederen innen kl. 13:00. 
  • Veileder er tilgjengelig på skole/prøvested.

Dag 2: Hjemme eller skole/prøvested etter lokal tilpasning

  • Kandidaten lager arbeidsplan og tar nødvendige utskrifter av denne og andre relevante dokumenter.
  • Kandidaten gjør andre nødvendige forberedelser.
  • Kandidaten kan plukke råvarer på dag 1 eller 2 etter avtale med faglærer.

Eksamensdel

På eksamensdagen utføres arbeid ifølge arbeidsplanen fra forberedelsen. Oppgaven gjennomføres individuelt.

Tiden fordeles slik: 

  • Ca. 4 timer til praktisk arbeid – eksamensoppgaven gir mer spesifikk tidsfordeling
  • Muntlig høring underveis
  • 1 time til opprydding, sluttvask og avslutning
    Av denne timen går ca. 15 minutter til hver elev til egenvurdering og presentasjon av prosess og sluttprodukt, med muntlig høring. Dette gjennomføres fortløpende etter at kandidaten har ferdigstilt produktene.

Hjelpemidler

Forberedelse

  • Alle hjelpemidler er tillatt under forberedelsen, inkludert kommunikasjon og samarbeid. 

Eksamen

  • Det er tillatt å bruke materiell fra forberedelsedelen under gjennomføring av eksamen.
  • Det er kun tillatt å bruke råvarer du har ført opp på råvarelisten, samt tørrvarer og meieriprodukter fra lager.

Vurdering og sensur

  • Eksamen skal gi kandidaten mulighet for å vise sin kompetanse i så stor del av faget som mulig ut fra eksamensformen.
  • Det gis en helhetlig og tverrfaglig vurdering av gjennomføringen og resultatet i tråd med læreplanenes kjerneelementer og kompetansemål. 

Vurderingskriterier

Vurderingskriterier for KOS2003 Kokk og servitør (PDF, 87 kB)