På studietur i Frankrike

Skoleåret 2016/2017 har Stange vgs. hatt elevutveksling med Ella Fitzgerald-gymnaset i Vienne. I januar kom de franske elevene på besøk hos oss og i mars dro de norske franskelevene til Vienne for å bo sammen med de franske vertsfamiliene. Utvekslingen har blitt gjort mulig ved at Stange videregående skole fikk godkjent søknad om Trollmidler, som gir støtte til studieopphold i Frankrike. 15 elever og lærerne Birthe Hejlesen og Nora Falkenberg deltok på turen.

På studietur i Frankrike

Bilde 2

Bilde 1

Dette er elevenes beretning:

Den 24. mars, sto 15 spente elever og to lærere og skulle på tur til Frankrike. Det var flere trinn som dro, noen var fra fransk nivå to andreklasse, fransk nivå 1 andreklasse, fransk nivå to førsteklasse og fransk nivå 1 førsteklasse. Temaet for utvekslingen var klimatiltak både i Frankrike og Norge. Vi opplevde noen forskjeller ved kildesorteringen der Norge er mye flinkere enn Frankrike. Derimot var de franske svært flinke på å spare strøm ved å slå av lyset dersom de gikk ut av rommet. Etter å ha tilbragt en uke i den franske regionen Rhône-Alpes, har vi erfart kulturforskjeller mellom våre to nasjoner. Dette er andre gangen Stange vgs har hatt utveksling med skolen Ella-Fitzgerald i Vienne. Dette er en fin tradisjon som gir mulighet til både språklige og kulturelle utvekslinger. Noe vi har stort utbytte av.

Selv om det er mange likheter mellom fransk og norsk ungdom, er det også veldig mange forskjeller. Da vi som  elever bodde hos vertsfamiliene våre, fant vi ut at vi er mye bedre enn dem i engelsk. De fokuserer mer på maten de spiser, de er veldig glade i måltidene sine, og spiser tre ganger hver dag der måltidene er store, gjerne tre retter. De har lenger skoledager, men til gjengjeld har de to timers fri midt på dagen. Stereotypiske franske lærere sies å kreve svært høflige elever, vi opplevde det tvert motsatte, og det virket som elevene hadde et komfortabelt forhold med lærerne sine. Dette la vi merke til da vi fikk være med i timen på mandagen. De sier likevel madame og monsieur+ etternavnet deres. Vi opplevde også store forskjeller på bostandarden mellom de forskjellige familiene. Noen fikk servert mange retter under middagen, mens andre færre. Middagen deres var veldig forskjellig fra norsk mat, det var mange typiske spesialiteter fra Frankrike. Etter middagen fikk nesten alle servert ost hver dag. Til frokost var det mye søtsaker, som bestod av croissanter, kaker og kjeks. Dette var veldig lite fiber å leve av frem til neste måltid som ikke var før klokken 12-13.

I løpet av turen fikk vi oppleve den fine romerske byen som hadde mange romerske minnesmerker å se på. De franske elevene organiserte helgen slik at vi fikk shoppet i Lyon, vært i trampolinepark, spilt bubblefoot og spilt petanque. Petanque som er en typisk sport i Frankrike. Været var veldig fint hele uken, og vi solte oss i solveggen da det var 25 grader i Frankrike, og snø i Norge. I butikken opplevde vi svære prisforskjeller mellom Frankrike og Norge. Spesielt vin og godteri var mye billigere.

Alt i alt en utrolig lærerik og fin tur. Tusen takk til alle deltagende, lærere og korrespondenter som gjorde dette mulig!